Lazerle Diş Tedavisi

Lazerle Diş Tedavisi

Lazerle Diş Tedavisi

Lazer cihazı, uyarılmış radyasyon emisyonuyla ışık amplifikasyonu olarak anlamlandırılıyor. Kuantum mekaniği prensipleri üzerine kurulmuş bu cihaz birçok sektörde kullanıldığı gibi sağlık sektöründe de en çok tercih edilen yöntem oluyor.  Özellikle diş tedavilerinde bu yöntem, dokular içerisindeki su molekülleri buharlaştırılarak dokuyu parçalamakta kullanılıyor.

Lazerle Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lazer diş eti tedavilerinde, çürük tedavilerinde, kanal tedavilerinde tercih ediliyor. Kanal tedavilerinde lazer ile kanallarda şekillendirme ve sterilizasyon sağlanıyor. Bu sırada oluşabilecek ağrılara karşı iğneye ihtiyaç duyulmadan lazerin özel tekniğiyle diş uyuşturulabiliyor. Kanal tedavisi yapılırken iyi bir sterilizasyon sağlandığı için iyileşme de hızlı oluyor. Lazerle dişlerdeki çürükleri temizlemek ve kompozit dolguların dişlere daha kuvvetli tutunabilmesi için pürüzlendirme yapılıyor. Lazerle çürük temizlenmesinin en büyük avantajı ise döner aletlerle oluşan vibrasyon ve buna bağlı rahatsızlık hissinin oluşmaması oluyor. Lazer cihazları, uygulandığı dokuyu buharlaştırarak çalıştığı için çürük temizlenirken hasta da rahatsızlık ya da ağrı hissetmiyor.

Lazerle İmplant Uygulaması Nedir?

Lazerle implant uygulaması yapılmadan önce hastanın üç boyutlu tomografisi alınıyor. Böylece implantın yerleştirileceği kemik dokusunun genişliği ve derinliği ile ilgili ayrıntılı bilgi elde ediliyor. İmplant uygulamalarında bazı aşamalarda, diş etini açmak için lazerden faydalanılıyor. Bu sayede kesi işlemi yapmadan ve dikiş kullanmadan, kanamasız müdahale mümkün oluyor. Bu yöntem lazerle implant uygulaması olarak adlandırılıyor. 

Lazerli Dolgu Nedir? Nasıl Yapılır?

Tıp dilinde kompozit olarak adlandırılan lazerli dolgu yöntemi estetik dolgu olarak da tabir ediliyor. Bu işlem gerçek lazer ışını ile uygulanmıyor. Asıl uygulanan kompozit malzemesinin daha sert olabilmesi için belirli dalga boyuna ayarlanmış halojen ya da Led ışık cihazları oluyor. Gerçek diş lazeri Delight sert dokuda çalışıyor ve yumuşak dokuyu etkilemiyor. Böylece sağlıklı dokunun kaybı önlenmiş oluyor. Özellikle son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte sağlamlık, estetik ve sağlık açısından çok daha iyi olan lazer dolgular tercih ediliyor. Lazer dolgu tek seansta yapılabildiği için zaman kaybı da olmuyor. Uygulama sonrası da dişler rahatlıkla hemen kullanılabiliyor. 

AFT ve Uçuklar da Lazerle Tedavi Edilebilir mi?

Herpetik lezyonlar da denilen uçuklar genellikle birkaç gün içerisinde kendi kendine iyileşiyor ve yok oluyor. Ancak acı veriyorsa ya da rahatsızlık hissettiriyorsa tedavi de edilebiliyor. Lazer tedavisi bu noktada uçuklardan kurtulmak için en etkili yöntem oluyor. Uçuğun çıkma ihtimali hissedildiği an hemen randevu alıp tedavi edilirse çıkması engelleniyor. Eğer çıktıktan sonra tedavi ettirmek istenirse de lazer uçuğu kurutarak rahatsızlığı azaltıyor ve bölgenin daha hızlı iyileşmesini sağlıyor. Aft denilen diş eti hastalığı da aynı yöntemlerle kurutularak iyileşme süreci hızlandırılıyor.