Diş Eti Tedavileri (Periodontoloji)

Diş Eti Tedavileri (Periodontoloji)

Diş Eti Tedavileri (Periodontoloji)

Periodontal hastalıklar

Periodontal hastalıklar dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Dişeti hastalığı toplumumuzun çoğunluğunu etkileyen bir hastalık olmasına rağmen; etkeni, sonuçları ve tedavisi konusunda çok az bilgiye sahip olunan ve sinsice seyreden bir hastalıktır. Dişeti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doğal dişlerin korunması yanında, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi diğer faydaları da beraberinde getirir.
Sağlıklı dişeti, portakal kabuğu gibi hafif pürüzlü, diş ile olan sınırı düzgün bir hat halinde ve pembe renkli bir görünümdedir. Sağlıklı diş eti fırçalarken veya yemek yerken kanamaz.

Periodontal hastalıklar dişeti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Yani, gingivitis periodontal hastalığın erken dönemidir. Bu dönemde dişetleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür. Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyebilir. Tedavi edilmezse hastalık periodontitise ilerleyerek dişeti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde de geri dönüşümsüz hasar oluşturabilir.
Periodontitis, periodontal hastalıkların daha ilerlemiş bir safhasıdır. Dişleri destekleyen dokularla birlikte alveol kemiğinde hasar oluşur. Diş-dişeti arasında “periodontal cep” varlığı enfeksiyonun yerleşimini ve hastalığın ilerlemesini kolaylaştırır. Hastalık ilerledikçe dişler sallanmaya başlar, hatta çekime gidebilir.

Diş Eti Hastalığının Belirtileri

  • Kanama,
  • Dişetinde şişme ve kızarma,
  • Dişetinde çekilme ve açığa çıkan kök yüzeylerinde hassasiyet,
  • Dişeti kenarlarında veya dişler arasında, diş taşlarına bağlı olarak görülen siyah alanlar,
  • Diş ile dişeti arasından gelen iltihap,
  • Dişlerde görülen sallanmalar, uzamalar, dişlerin yer değiştirmesi,
  • Ağızda kötü koku ve tat.

Cerrahi ve Cerrahi Olmayan Tedaviler

Cerrahi Olmayan Tedaviler


Diş yüzeyi temizliği, kök yüzeyi düzleştirmesi, küretaj işlemleri, oklüzal düzenlemeler.

 

Cerrahi Tedaviler


Dişeti çekilmelerinin cerrahi tedavisi, dişeti büyümelerinin cerrahi tedavisi, dişeti hastalıklarına bağlı gelişen doku kayıplarını tedavi etmek için cerrahi uygulamalar, kemik greftleri, membran uygulamaları, yumuşak doku greftleri, dişeti estetiği için cerrahi uygulamalar.


Lazer Uygulamaları
Cerrahi olan ve cerrahi olmayan tedavilerimiz lazer destekli olarak da yapılmaktadır
Detertraj (Diş Taşı Temizliği)

Detertraj (Diş Taşı Temizliği)

Diş etleri sağlıklı olduklarında genellikle soluk mercan pembesi renginde, sıkı kıvamlı ve portakal kabuğu görünümündedir. Diş eti iltihabı varsa eğer diş etinde kızarıklık, kanama ve şişme meydana gelir. Ayrıca ağız kokusu oluşumu da gözlemlenebilir. Tedavi edilmediği taktirde dişi destekleyen tüm dokular etkilenir. İlerlediği zaman ise kemik etkilenmeye başlar ve Periodontitise dönüşür.
Bu durumun önlenmesi için yapılan tedaviye detertraj (Diş Taşı Temizliği) denir. 6 aylık rutin yapılması gereken diş hekimi kontrollerinde gingivits oluşumunu engellemek ve sağlıklı dişetleri için Periodontoloji uzmanı tarafından detaylı bir muayene ve gerekli görülmesi durumunda detertraj yapılması uzun vadeli ağız sağlığı açısından çok önemlidir. Detertraj ağrısız ve anestezi gerektirmeyen yüzeysel diş taşlarının temizlenmesi ve oral hijyen alışkanlıkları için uygun ağız ortamının oluşturulmasıdır.

Küretaj (kök yüzey kazıması)

Dişeti sağlığının uzun süre göz ardı edilmesi ve yeterli oral hijyen alışkanlıklarının sağlanamaması sonucu diş ve dişetleri arasındaki sıkı olan bağlantı zayıflar ve dişeti cepleri oluşur bunun sonucunda diş yüzeylerinde dişetinin içinde kalan bölgelerde diştaşları oluşur ve bunlar detertraj işlemi ile temizlenemez. Bu durumda detertajın bir ileri tedavisi olan anestezi yapılarak uygulanan küretaj işlemi gerekebilir. Bu tedavi dişlerin yüzeyindeki derin diş taşlarının temizlenmesi ve sağlıksız dişetinin bölgeden uzaklaştırılması ile tekrar sağlıklı diş ve dişetleri oluşturmak amacıyla uygulanır.